Sökning: "måltid skolan"

Visar resultat 1 - 5 av 29 uppsatser innehållade orden måltid skolan.

  1. 1. Skolmenyers klimatavtryck i Norrbotten och Skåne – lokala livsmedel, kretslopp, resiliens och biologisk mångfald

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Linnéa Davinder; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Vi behöver minska vår klimatpåverkan och matens bidrag är betydande. Livsmedelssektorn står för nära en tredjedel av växthusgasutsläppen globalt. Det nationella arbetet med att minska matens klimatpåverkan sammanfattas i den nationella livsmedelsstrategin. LÄS MER

  2. 2. Uppkomsten av matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

    Författare :Evelina Jonsson; Kristina Svedlund; [2022]
    Nyckelord :måltidsmiljö; mellanstadieelever; mellanstadieskola; skolmat;

    Sammanfattning : Den globala uppvärmning som sker i takt med mänskliga utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. För att klara Parisavtalets mål med att hålla den globala temperaturen under två grader krävs åtgärder från världens befolkning och samtliga sektioner. LÄS MER

  3. 3. Lågstadielärare och deras syn på den pedagogiska måltiden.

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Josefin Marcjan; [2021]
    Nyckelord :Lågstadielärare. Pedagogisk måltid. Skolmåltid.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Det finns ett behov av att förbättra svenska barn och ungdomars kostvanor. Gratis skolmat serveras i Sverige för att bidra med korrekt näring och under skolmåltiden bör pedagogisk måltid användas för att undervisa eleverna om hälsosamma matvanor. Lärare är de som förväntas genomföra pedagogisk måltid. LÄS MER

  4. 4. Den svenska skolmåltiden ur ett hållbarhetsperspektiv : klimatpåverkan, trender och utveckling

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Amanda Sjölund; [2021]
    Nyckelord :livsmedelssystem; offentlig måltid; måltidsanalys; rekommendationer;

    Sammanfattning : Livsmedelssystemet står för omkring en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och bidrar samtidigt med stora påfrestningar på planetens naturliga system. Vid år 2050 beräknas världens befolkning uppnå ungefär 10 miljarder människor. LÄS MER

  5. 5. ”En stämpel på hur dagen ska bli” : Ungdomars resonemang kring sina frukostsituationer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Robin Steinwender; Sandra Sjöblom; [2021]
    Nyckelord :Frukost; Frukostval; Frukostvanor; Energi; Sällskap; Sociala medier; Påverkan; Hälsosam; Hem- och konsumentkunskap; Kostvetenskap; Ungdomar;

    Sammanfattning : Bakgrund Att förse kroppen med bränsle efter en natts fasta är en god idé. Frukost har fått benämningen som dagens viktigaste måltid. Frukostkonsumtion har generellt sett positiva effekter på kognitiv prestanda jämfört med utelämnande av frukost. Samtidigt har nyligen utförd forskning visat motsatsen. LÄS MER