Sökning: "Digestive Proteins"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade orden Digestive Proteins.

  1. 1. Enzymaktivitet i kostkällor och bromelains förmåga att spjälka vassle- och ärtprotein

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Mattias Stenström; Marcus Jacobsen; [2022]
    Nyckelord :Enzym; bromelain; proteas; grodd; skott; ananas; protein; vassle; ärtprotein; aktivitet; matsmältning; spjälkning; upptag; livsmedelsteknik; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Proteiner är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att reparera celler, bygga upp vävnader och muskler samt bilda enzymer. Proteinbrist kan leda till försämrad hälsa och därför finns rekommendationer att andelen protein i den dagliga kosten bör utgöra 18 E%. LÄS MER

  2. 2. Evaluating patterns of selection in reproductiveand digestive protein genes of seed beetles. : A comparative approach.

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Konstantinos Papachristos; [2021]
    Nyckelord :Seed beetles; Seminal fluid proteins; Female reproductive proteins; Digestive Proteins; Natural selection; Molecular evolution;

    Sammanfattning : Seminal fluid proteins (SFPs) have been shown to affect the physiology,behaviour and immune responses of mated females in some species. Thisopen window for manipulation of female’s fitness allows the possibility forcomplex evolutionary dynamics between the SFPs and proteins of femalesthat would counter the effects of the former, the female reproductive proteins (FRPs). LÄS MER

  3. 3. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ylva Henriksson; [2017]
    Nyckelord :baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Sammanfattning : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. LÄS MER

  4. 4. Bioactive components in milk and dairy products

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Sumaiya Majid; [2016]
    Nyckelord :bioactive components; milk; dairy products; health effects;

    Sammanfattning : Milk is a complex liquid that has expanded its more conventional role and is more than a source of nutrients for young mammals. In the last few decades, a great deal of research has shown that milk and dairy products provide a broad range of bioactive components. LÄS MER

  5. 5. Vallfodrets råprotein till mjölkkor : hur råproteinet används bäst

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Victor Lundbäck; Henrik Rosenqvist; [2014]
    Nyckelord :råprotein; protein; vallfoder; ensilage; AAT; PBV; förtorkning; ensileringsmedel; tillsatsmedel; tanniner; aminosyror;

    Sammanfattning : Eftersom vi i Sverige har svårt att näringsförsörja våra kor med inhemskt odlat protein är det intressant att utnyttja råproteinet i vallfodret så effektivt som möjligt. Denna litteraturstudie gör vi för att påvisa möjligheten för lantbrukare att påverka kons utnyttjande av proteinet i vallfodret. LÄS MER