Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 20 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Stubbhöjdens betydelse för det mekaniska spillet vid vallskörd

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Jonas Gustafsson; Fredrik Olsson; [2023]
    Nyckelord :Slåttervall; skördehöjd; klipphöjd; fältförluster; avkastning; foder; foderproduktion; foderkvalité;

    Sammanfattning : Vall odlas vanligtvis antingen i renbestånd eller i blandbestånd med fleråriga baljväxter och gräsarter vilka nyttjas till slåtter eller bete. Vid skörd av vall till foder för nötkreatur är den näringsmässiga sammansättningen av stor vikt. LÄS MER

  2. 2. Ökade produktionskostnader och krisberedskap : en intervjustudie från ekologiska nötköttsproducenters perspektiv

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Hanna Lundberg; [2023]
    Nyckelord :lantbruk; nötköttsproduktion; livsmedelssystem; livsmedelssäkerhet; försäljningskanaler; krisberedskap;

    Sammanfattning : Kriget i Ukraina har bidragit till stora utmaningar för dagens producenter i form av ökade produktionskostnader. Kostnader för insatsvaror, el och drivmedel har skjutit i höjden vilket har bidragit till att lantbrukare tvingats skära ner sin produktion eller i vissa fall lägga ner den helt (LRF 2022b). LÄS MER

  3. 3. Utvärdering av beräkningsverktyg för klimatpåverkan från mjölk- och nötköttsproduktion

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaper

    Författare :Karin von Greyerz; [2021]
    Nyckelord :Climate impact; climate calculation; milk production; beef production; life cycle assessment; sustainable development; Klimatpåverkan; klimatberäkning; mjölkproduktion; köttproduktion; livscykelanalys; hållbar utveckling;

    Sammanfattning : Jordbruket är en sektor som står för en stor del av vår klimatpåverkan där animalieproduktionen bidrar med ungefär 15 %, främst från idisslare. För att minska klimatpåverkan kan klimatberäkningar utföras för att hitta möjligheter till förbättring. Dessa beräkningar är komplexa med stora osäkerheter. LÄS MER

  4. 4. Konsekvenser för svensk markanvändning vid övergång till EAT-Lancet kosten

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Soil and Environment

    Författare :Maja Håkansson; [2019]
    Nyckelord :livsmedelsproduktion; miljömål; ekologiska restprodukter; Sverige;

    Sammanfattning : Svält är idag en stor global utmaning. Samtidigt äter andra delar av världens befolkningen kost som medför risker för hälsan. Dagens livsmedelsproduktion påverkarmiljön negativt när det gäller frågor såsom global uppvärmning och övergödning. LÄS MER

  5. 5. Torkans spår i grovfoderproduktionen för lantbrukare med nötkreatur i Skåne 2018

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Marcus Johansson; Elias Larsson; [2019]
    Nyckelord :nötkreatur; grovfoderproduktion; torka 2018; Skåne; torktåliga växter;

    Sammanfattning : Det här arbetet är baserat på en enkätundersökning av torkan 2018 och hur det har påverkat lantbrukarnas foderproduktion. Arbetet är avgränsat till lantbrukare som har nötkreatur och bedriver sin verksamhet i Skåne. Det har även gjorts intervjuer med två olika rådgivare för att få deras syn på hur 2018 blev för lantbrukarna. LÄS MER