Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Fårkött i det offentliga köket

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Malin Nilsson; Joakim Lenander; [2022]
    Nyckelord :Fårkött; offentliga kök; hållbarhet; livsmedelsteknik; food technology; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Syftet med detta arbete är att se om det är möjligt att servera fårkött i de offentliga köken och vilka vinster det kan ge. Årligen inhandlas livsmedel för cirka 10 miljarder kronor till de offentliga köken. LÄS MER

  2. 2. Orsaker till livsmedelsförluster och livsmedelsavfall längs med värdekedjor av nötkött och potatis : Ett samverkande angreppssätt för att förebygga dess uppkomst

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Lily Gao; Emelie Johansson; [2021]
    Nyckelord :Food loss; food waste; food supply chain; voluntary agreement; root cause analysis; Livsmedelsförluster; livsmedelsavfall; värdekedja; frivillig överenskommelse; rotorsaksanalys;

    Sammanfattning : Ungefär en tredjedel av all mat som produceras runt om i världen går förlorad eller slängs, vilket resulterar i negativ påverkan på klimat och miljö, ekonomiska förluster samt bortfall av mat som annars kunnat tillgodose människor med mat. Att förebygga matsvinn har således flera positiva synergieffekter, men det behövs mer kunskap om orsaker till varför det uppstår samt ett fortsatt arbete för att företag, myndigheter och organisationer gemensamt ska kunna arbeta med svinnproblematiken. LÄS MER

  3. 3. Livscykelanalys av svenskproducerad trindsäd

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Sanna Krüger Persson; [2019]
    Nyckelord :baljväxter; miljöpåverkan; humankonsumtion; livsmedel;

    Sammanfattning : Svenskproducerad trindsäd analyserades med hjälp av metoden livscykelanalys (LCA) för att undersöka produktionens miljöpåverkan samt identifiera de delar av produktionen som bidrar mest till miljöpåverkan. Trindsäd är baljväxter som odlas fram till mogen skörd, dvs de tröskas när de är torra. LÄS MER

  4. 4. Mer än bara kött : en studie om mervärden och kommunikation vid direktförsäljning av köttlådor

    L3-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Kristin Halvarsson; [2017]
    Nyckelord :köttlådor; mervärde; kommunikation; relationsmarknadsföring;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att undersöka vilka värden som producenter av köttlådor uppfattar som viktigt i sina kundkontakter. Mervärden har kategoriserats efter hur kunden uppfattar olika värden. I studien beskrivs hur kommunikationen mellan konsument och producent sker. LÄS MER

  5. 5. Lägre förvaringstemperatur för kylda livsmedel : en väg mot ökad hållbarhet och minskat matsvinn i butiker?

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Sanna Lindberg; [2015]
    Nyckelord :matsvinn; livsmedel; temperatur; hållbarhet; datummärkning;

    Sammanfattning : Matsvinn är ett aktuellt problem som behöver minskas i alla led av livsmedelsked-jan. Varje år slängs ungefär en miljon ton mat i Sverige, varav butiks- och grossist-led står för ca 70 000 ton. Förlängd hållbarhet skulle kunna vara en väg mot ett minskat svinn. LÄS MER