Sökning: "patienter nutritionsproblem"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade orden patienter nutritionsproblem.

  1. 1. Sjuksköterskors upplevelser av att arbeta preventivt med trycksår inom slutenvård.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Gävle/Med-Vårdvetenskap

    Författare :Matilda Glindås; Sara Willén; [2022]
    Nyckelord :Experience; inpatient care; nurses; pressure ulcers; prevention; qualitative; Kvalitativ; prevention; sjuksköterskor; slutenvård; trycksår; upplevelse;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Trycksår innebär ett sår som utvecklats när huden eller vävnaden exponeratsför ett långvarigt tryck eller skjuv och till följd av detta minskar syretillförseln till detskadade området. Några riskfaktorer för att utveckla trycksår är nedsatt hudkvalitet,försämrat/sänkt allmäntillstånd, immobilitet och nutritionsproblem. LÄS MER

  2. 2. Spindeln i nätet : En kvalitativ studie om sjuksköterskors erfarenheter av nutritionsomhändertagande inom specialiserad palliativ hemsjukvård

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Evelina Dahl; [2021]
    Nyckelord :Nutrition; palliativ vård; nutritionsomhändertagande; specialiserad palliativ vård; hemsjukvård;

    Sammanfattning : Bakgrund Palliativ vård syftar till att stödja patienter och dess anhöriga i samtliga skeden av kronisk och/eller svår sjukdom. Nutritionsproblem är vanligt förekommande hos palliativa patienter och synen på nutrition inom palliativ vård skiljer sig ofta åt mellan patienter, anhöriga och vårdpersonal. LÄS MER

  3. 3. Nutritionsstatus, livskvalitet och kroppssammansättning hos patienter med avancerad huvud-halscancer - Långtidsuppföljning av canceröverlevare 6-10 år efter diagnos

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet / Institutionen för medicin

    Författare :Camilla Hansson; [2019-06-14]
    Nyckelord :Huvud-halscancer; canceröverlevare; långtidsuppföljning; nutritionsstatus; malnutrition; livskvalitet; kroppssammansättning; Head and neck cancer; cancer survivors; long-time follow up; nutritional status; malnutrition; quality of life; body composition;

    Sammanfattning : Bakgrund: Nutritionsproblem är vanligt förekommande hos patienter med huvud-halscancer. Försämring av patienternas nutritionsstatus kan ske redan innan diagnos för att sedan förvärras under och efter behandling, vilket medför en ökad risk för malnutrition och sänkt livskvalitet. LÄS MER

  4. 4. Gynnsam måltidsmiljö för patienter med demenssjukdom : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Leya Eriksson; Jeanette Silén; [2019]
    Nyckelord :demens; malnutrition; miljö; måltid; personcentrerad vård;

    Sammanfattning : Bakgrund: Patienter med demenssjukdom lider risk att drabbas av malnutrition till följd av sjukdomen. Orsaker till malnutrition kan vara nedsatt aptit, kognitiva funktionsstörningar, sociala, kulturella och miljömässiga problem. LÄS MER

  5. 5. "Att hitta nyckeln" Sjuksköterskor erfarenheter av att vårda patienter med huvud-, halscancer och alkoholmissbruk. : En kvalitativ intervjustudie

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Jessica Enström; Frans Söderman; [2017]
    Nyckelord :Nursing; nurses; head and neck cancer; alcohol addiction; experiences; patients; person-centered care; Omvårdnad; sjuksköterskor; huvud-halscancer; alkoholmissbruk; erfarenheter; patienter; personcentrerad vård.;

    Sammanfattning : Syfte: Att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med huvud- och halscancer och alkoholmissbruk. Bakgrund: Cancer i huvud-halsområdet är den sjätte vanligaste dödsorsaken vid cancersjukdom. Överkonsumtion av alkohol tillsammans med rökning är de största enskilda riskfaktorerna för den här sjukdomen. LÄS MER