Sökning: "éating"

Visar resultat 21 - 25 av 1157 uppsatser innehållade ordet éating.

  1. 21. Måltidens ljus och hungerns rus : Kroppar, känslor och mat i Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist och Ut ur min kropp av Sara Meidell

    Magister-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för kultur och samhälle

    Författare :Lotte Flodin; [2023]
    Nyckelord :Fiction; Female Autobiography; Eating disorders; Food; Body; Autonomy;

    Sammanfattning : This essay explores two fictional works about problematic eating by female writers in Sweden published in 2022: Bröd och mjölk by Karolina Ramqvist and Ut ur min kropp by Sara Meidell. The study aims to analyze how bodies and subjects are shaped through food, eating, and starvation. LÄS MER

  2. 22. Patientens erfarenheter av egenvård vid diabetes typ 2 : en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Linnea Lönnqvist; Mirja Nordin; [2023]
    Nyckelord :Diabetes type 2; Nurse; Patient experience; Self-care; Diabetes typ 2; Egenvård; Patienterfarenhet; Sjuksköterskan;

    Sammanfattning : Bakgrund   Drygt tio procent av jordens befolkning lever med diabetes. Tidigare forskning visar dessutom att sjukdomsincidensen tenderar att öka. Diabetes typ 2 är den vanligaste formen av diabetes. Den orsakas ofta av livsstilsfaktorer, varför livsstilsförändringar och efterföljande egenvård är en viktig del i behandlingen. LÄS MER

  3. 23. Men han då? : En kvalitativ intervjustudie om upplevelser av behandling och bemötande bland män med ätstörningar.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för socialt arbete

    Författare :Hugo Svensson; Alice Thunberg; [2023]
    Nyckelord :Ätstörning; män; behandling; bemötande.;

    Sammanfattning : Ätstörningar är en allvarlig psykisk sjukdom som drabbar både män och kvinnor. Däremot finns det lite forskning och få diskussioner i dagens samhälle om ätstörningar bland män. LÄS MER

  4. 24. Exploring the Power of Narratives: Shaping Sustainable Consumption of Plant-Based Food

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Alice Emanuelsson; Lisa Gustafsson; Märta Jacobsson; [2023]
    Nyckelord :Sustainable food consumption; Cultural branding; Plant-based foods; Seafood industry; Narratives;

    Sammanfattning : Background: The current unsustainable situation of the seafood industry requires innovative solutions and there is an opportunity for companies to provide consumers with plant-based options which would enable them to eat seafood without harming the oceans. However, there are still several barriers keeping consumers from choosing plant-based products, such as limited knowledge, social norms, and cultural settings. LÄS MER

  5. 25. Fysioterapeutisk allians i Basal kroppskännedom vid ätstörningsproblematik : Fysioterapeuters erfarenheter sett ur ett beteendemedicinskt perspektiv

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Cecilia Bjertoft; Helena Orveland; [2023]
    Nyckelord :alliance; behavioral medicine; body awareness; eating disorders; patient–therapist relationship; social cognitive theory; allians; beteendemedicin; kroppskännedom; patient–terapeutrelation; socialkognitiv teori; ätstörningar;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ätstörningar är allvarliga tillstånd och orsakar stort lidande för drabbade. Patienterna har störda uppfattningar om kropp och ätande samt upplevs svårbehandlade. Basal kroppskännedom utgår från kroppens rörelser, där kroppsmedvetenhet övas, tankar och känslor integreras. LÄS MER