Sökning: "matsvinn livsmedelsbutiker"

Visar resultat 1 - 5 av 38 uppsatser innehållade orden matsvinn livsmedelsbutiker.

  1. 1. Donationer av överskottsmat i livsmedelsbutik - till vilket värde?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Mattias Kristensson; Jesper Leverin; [2023-09-25]
    Nyckelord :Donationer; Matsvinn; Överskottsmat; Värdeskapande; Livsmedelsbutiker; Hinder;

    Sammanfattning : 91 000 ton livsmedelsavfall uppstår idag i svenska livsmedelsbutiker varav en stor del fortfarande är ätbar mat som hade kunnat gå till donationer. Samtidigt lever nästan 7% av Sveriges befolkning i ekonomisk utsatthet och har svårt att täcka nödvändiga kostnader såsom mat. LÄS MER

  2. 2. The Paradox of Food Waste and Food Insecurity : Exploring Donation and Redistribution of Surplus Food through a Multi-Level Perspective

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Julia Berglund; [2023]
    Nyckelord :Surplus food; food waste; food insecurity; donation; redistribution; systems thinking; multi-level perspective; Överskottsmat; matsvinn; matfattigdom; donation; omfördelning; systemtänk;

    Sammanfattning : Around one million tonne of food is annually wasted in Sweden, of which 100,000 tonne of surplus foodis wasted in the retail sector. Even if redistribution of surplus food is the second most preferable optionto reduce food waste according to the food waste hierarchy, only 5% of surplus food in retail is donated. LÄS MER

  3. 3. Livsmedelsbutikers frukt- och grönsakssvinn : En kvalitativ intervjustudie om orsaker och åtgärder till matsvinn i livsmedelsbutiker

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Alfred Norling; [2022]
    Nyckelord :Food waste; Grocery stores; Measures; Causes; Matsvinn; Livsmedelsbutiker; Åtgärder; Orsaker;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ungefär en tredjedel av all mat som produceras från alla delar i leveranskedjan slängs, trots att 870 miljoner av värdens invånare svälter. Samtidigt orsakar matsvinn omfattande växthusgasutsläpp och kostar samhället stora summor pengar. LÄS MER

  4. 4. Förpackningar till frukt ochgrönsaker i relation till matsvinn : En studie om förpackningar till frukt och grönsaker kan motiveras ur klimatsynpunkt

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Josefine Précenth; [2022]
    Nyckelord :food waste; fruit; vegetables; packaging; förpackningar; livsmedel; matsvinn; frukt; grönsaker;

    Sammanfattning : En tredjedel av den globala producerade maten gick förlorad 2019 samtidigt som 690 miljoner människor gick hungriga. Maten som inte konsumeras står för 8–10% av de globala växthusgaserna. LÄS MER

  5. 5. Användning av automatiserade ordersystem för att förhindra matsvinn ilivsmedelsbutiker : En undersökning av vidare utvecklingsmöjligheter av automatiserade ordersystem för att ytterligare minska matsvinn

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för informatik och media

    Författare :Johanna Nager; [2022]
    Nyckelord :Food Waste; Automated order systems; Grocery stores; Matsvinn; Automatiserade Ordersystem; Livsmedelsbutiker;

    Sammanfattning : Matsvinn är försummandet av mat som är producerat för att konsumeras. Matsvinn innebär inte bara en ekonomisk förlust, utan bidrar också till ökat koldioxidutsläpp. Matsvinn sker i alla sektorer av matkedjan, men till stor del i livsmedelsbutiker. LÄS MER