Sökning: "lök-"

Visar resultat 6 - 10 av 31 uppsatser innehållade ordet lök-.

  1. 6. Livsmedelsförgiftningar hos hund i hemmiljö

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Anna Danckwardt-Lillieström; [2020]
    Nyckelord :hund; hundägare; förgiftning; livsmedel; choklad; xylitol; lök; symptom; behandling; djuromvårdnad;

    Sammanfattning : Det finns många ämnen i våra hushåll som är potentiellt giftiga för hundar. Det vanligaste sättet som hundar blir förgiftade på är genom förtäring, ofta på grund av en olyckshändelse där hunden av misstag fått i sig något giftigt, eller genom att en ovetande djurägare matat hunden med ett giftigt livsmedel. LÄS MER

  2. 7. Naturlig färgning : En studie om hur vi kan färga textiler med produkter från hushållet

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Konstfack/IBIS - Institutionen för bild- och slöjdpedagogik

    Författare :Amanda Rosquist; [2020]
    Nyckelord :Naturlig färgning; växtfärgning; sociokulturellt perspektiv; slöjd;

    Sammanfattning : Syftet är att studera hur olika material i hushållet kan ge infärgning av textila material samt textilernas tvättbarhet. Resultatet av studien är utifrån insamlad empiri diskutera kunskap om naturlig färgning och även hur det kan användas samt läras ut i skolslöjden. LÄS MER

  3. 8. Potatislök, johanneslök eller nordisk schalotten? : Historiska odlingssystem, namnbruk och introduktion för Allium cepa Aggregatum-Gruppen

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Erik De Vahl; [2020]
    Nyckelord :lök; allium; kulturarv; schalottenlök; potatislök; trädgårdshistoria;

    Sammanfattning : Denna uppsats gör ett tvärvetenskapligt försök att besvara huruvida sen höstplantering i enlighet med äldre odlingsbeskrivningar påverkar skördenivåer och blominducering hos fem svenska lokalsorter av potatislök, Allium cepa AggregatumGruppen. Uppsatsen frågar hur historiska odlingsmetoder kan bidra till förståelsen av den genetiska spännvidden i det bevarade växtmaterialet och om kunskap om introduktionshistoria och folklig taxonomi kan bidra när bevarandevärden formuleras och utvärderas. LÄS MER

  4. 9. Tulpaner och krokus för mental återhämtning : en studie om lök- och knölväxters påverkan på restorativa miljöer med Ögårdsparken som referensplats

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Rebecca Jansson; [2020]
    Nyckelord :geofyt; lökväxter; lök- och knölväxter; blomning; färg; biodiversitet; miljöpsykologi; återhämtning; restorativa miljöer;

    Sammanfattning : Miljöpsykologi är ett område inom psykologiforskningen som behandlar interaktionen mellan människa och miljö; hur vi människor påverkas av miljön runt omkring oss, och hur vi påverkar miljön vi vistas i. Restorativa miljöer är platser som på olika vis hjälper oss att återhämta oss från stress eller mental utmattning. LÄS MER

  5. 10. Rökt vildand från Södermöre penslad med kryddig lök och ingefära : En språklig och visuell analys av White Guide-restaurangers menyer

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Svenska

    Författare :Elsa Torell; [2020]
    Nyckelord :White Guide; menus; sociosemiotics; lexical taxonomic semantics; hyponymi; culinary linguistic; menu design; menu language; restaurants; White Guide; menyer; sociosemiotik; lexikal taxonomisk semantik; hyponymi; kulinariskt språk; menyutformning; menyspråk; restauranger;

    Sammanfattning : Denna uppsats ämnar att undersöka den språkliga och visuella utformningen av White Guide- restaurangers menyer med avsikt att få en djupare förståelse för vissa återkommande drag som kan kopplas till restauranger med denna höga kvalitetsklassificering. Forskningsfrågorna för studien lyder: Vilka visuella skillnader och likheter, när det kommer till typografi, färgsättning, användning av ikoner samt placering av text, finns det mellan de utvalda restaurangernas menyer? Finns det några språkliga skillnader och likheter ifråga om beskrivningar av tillagningsmetod, sensoriska uttryck samt uttryck för ursprung, mellan menyerna? Materialet som analyseras har avgränsats till sex olika menyer tillhörande restauranger inom kategorin mycket god klass i White Guide 2020. LÄS MER