Sökning: "vegetarisk"

Visar resultat 26 - 30 av 104 uppsatser innehållade ordet vegetarisk.

  1. 26. Måltider i skolan

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anna Appelqvist; Michelle Hansen; [2020-08-05]
    Nyckelord :Näringsrekommendationer; Näringstäthet; Skolmåltider; Vegetarisk;

    Sammanfattning : Idag serveras 1,3 miljoner skolmåltider dagligen i Sverige och skolmåltiderna ska enligt lag vara näringsriktiga och skolmåltiden är ett bra sätt att skapa hälsosamma matvanor för barn och ungdomar. Att servera vegetarisk kost i skolan kan vara bra för både hälsan och klimatet om man har kunskapen om kostsammansättning och olika kostgrupper. LÄS MER

  2. 27. God psykisk hälsa oberoende av kosthållning?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Beatrice Johansson; Jasmine Staynfeld; [2020-08-05]
    Nyckelord :anxiety; depression; Hospital Anxiety and Depression Scale; mental health; mood; nutrition; omnivores; vegetarian diet;

    Sammanfattning : Genom tiderna har det diskuterats kring hur vi bör äta för att leva ett hälsosamt liv som ska förebygga risken för sjukdom. Hög andel fett, lågt intag av kolhydrater, vegetarisk kost och periodisk fasta är några av de kosthållningar som florerat. LÄS MER

  3. 28. Hur kommuniceras den hållbara skolmåltiden?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Denise Odhner; Linda Trieu; [2020-08-05]
    Nyckelord :Grundskolebarn; hållbara måltider; skolmåltider; sociala medier;

    Sammanfattning : Varje dag lagas och serveras omkring 1,3 miljoner skolmåltider vilket gör att barnens och ungdomarnas förhållningssätt till mat och näring spelar en viktig roll för hälsa och utveckling. Genom att påverka barns och ungdomars konsumtionsval i riktning mot mindre rött kött, mer fisk, frukt och grönsaker kan det bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion. LÄS MER

  4. 29. Ungdomars konsumtion av kött och deras förhållningssätt till matval i vardagen : En enkätstudie av elever i årskurs 9

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :rebecca thorn; Erika Sjöstedt; [2020]
    Nyckelord :Köttkonsumtion; vegetarisk kost; miljö; kosthållning; hälsa; enkätundersökning; charkuterier; rött kött;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Minskad köttkonsumtion är en vinst för hälsan och miljön. Globalt sker klimatförändringar och högt köttintag ökar risken att drabbas av sjukdomar. LÄS MER

  5. 30. Nourishing a growing population : overcoming the challenge of B12 deficiency in an increasingly vegetarian world

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Helen Olga Thompson; [2020]
    Nyckelord :vitamin B12; lactic acid fermentation; vegan diets; micronutrient deficiency; sustainability; legumes;

    Sammanfattning : Increasing numbers of people are eliminating animal products from their diet in response to environmental concerns, as well as for human health reasons and in recognition of animal rights. Vitamin B12, an essential nutrient produced exclusively by bacteria and archaea, is present in animal products but is generally absent from unfortified plant foods. LÄS MER