Sökning: "ärtor"

Visar resultat 6 - 10 av 33 uppsatser innehållade ordet ärtor.

  1. 6. Energieffektivisering av belysning för växthusodling

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Mälardalens högskola/Akademin för ekonomi, samhälle och teknik

    Författare :Peter Petrov; [2021]
    Nyckelord :Belysningsintervall; Biomassa; LED-belysning; Gula ärtor; Vertikalodling;

    Sammanfattning : This case study investigates how the biomass changes depending on changes made to the time interval for the lights and the distance between the crops and light. The study is split in three different cases and each case consists of three batches. LÄS MER

  2. 7. Ungdomars inställning till rött kött och grönsaker : En kvantitativ studie hos elever i årskurs 9

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Kitty Grosselin; Frida Granholm; [2021]
    Nyckelord :Rött kött; grönsaker;

    Sammanfattning : Bakgrund Det är viktigt att konsumtionen av rött kött minskar, både för hälsa och miljö. Livsmedelsproduktionen för rött kött har en stor klimatpåverkan vilket betyder att det bör ersättas med andra proteinrika och miljövänligare alternativ såsom bönor, linser och ärtor. LÄS MER

  3. 8. Samodling med tio vanliga frilandsodlade grönsaker : effekter på skörd, sjukdomar, skadeinsekter, ogräs och växtnäringsförsörjning

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Agricultural Biosystems and Techology

    Författare :Nina Knutsson; [2021]
    Nyckelord :samodling; bondböna; åkerböna; dill; lök; morot; potatis; pumpa; squash; rödbeta; sallat; vitkål; ärta; ärt; intercropping; multicropping; mixed crop; companion crop; fava bean; dill; onion; carrot; potato; pumpkin; squash; beetroot; lettuce; cabbage; pea;

    Sammanfattning : Ekologisk odling, med bevisade miljömässiga fördelar, ger ofta lägre skördar per hektar än konventionell odling. I denna uppsats samlas vetenskaplig information om hur samodling påverkar skörd och bakomliggande effekter som sjukdomar, skadeinsekter, ogräs och näringsförsörjning vid samodling av tio frilandsgrönsaker: bondböna/åkerböna, dill, lök, morot, potatis, pumpa/squash, rödbeta, sallat, vitkål och ärtor. LÄS MER

  4. 9. Optimizing the preparation of cooked chickpea

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Julia Engsner; [2020]
    Nyckelord :chickpeas; pulses; legumes; boiling; cooking; soaking; treatment; preparation; optimization;

    Sammanfattning : The demand of processing pulses (dry beans, lentil, and peas) into various foods has increased over the recent years as they are considered a sustainable and healthy food. Thus, a sustainable processing of them is equally important for the future. LÄS MER

  5. 10. Svenskodlade baljväxter : möjligheter & utmaningar för nya livsmedelsprodukter

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Heli Lindeberg-Lindvet; [2020]
    Nyckelord :svenskodlade baljväxter; näring i baljväxter; odling av baljväxter; baljväxters miljöpåverkan; antinutritionella faktorer; sojabönan; gulärt; gråärt; gröna ärtor; lupin; linser; fababöna; bruna bönor; extrahering; extrudering; förädling; konsumentattityd;

    Sammanfattning : Trots att utbudet av vegetariska produkter ökar i Sverige, är andelen produkter baserade på svenskodlade baljväxter i nuläget låg. Soja är en vanligt förekommande råvara, men är ofta importerad. De baljväxter som främst odlas i Sverige är olika former av ärter samt åkerbönor. LÄS MER