Sökning: "charkprodukter"

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade ordet charkprodukter.

  1. 1. Ungdomars inställning till kött och vegetarisk kost - en enkätstudie om elever i årskurs 9

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Anna Skytt Becker; Maria Rundström; [2021]
    Nyckelord :Vegetarisk kost; Vegetariskt; Vegetarism; Kött; Ungdomar; Inställning; Livsmedelsval; Matval;

    Sammanfattning : Bakgrund Maten som konsumeras i världen är en kraftigt bidragande faktor till klimatförändringarna. Kost baserad på mer frukt, grönsaker och mindre rött kött skulle  gynna både miljö och hälsa. LÄS MER

  2. 2. Måltidspedagogik i förskolan

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

    Författare :Carolina Kjellander; Emilia Karlsson; [2019]
    Nyckelord :Förskola; måltidspedagogik; måltid; didaktik;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att bidra med kunskap om måltidspedagogik utifrån hur verksamma förskollärare och annan personal på förskolorna omsätter denna i förskolans vardag. Utifrån syftet formulerades tre frågeställningar: vad är måltidspedagogik enligt förskollärarna och kocken, hur arbetar de med måltidspedagogik och varför arbetar de med måltidspedagogik. LÄS MER

  3. 3. Uppfattningar om hälsosam mat och attityder till Livsmedelsverkets kostråd hos unga kvinnor och män i åldern 18 till 30 år

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Frida Nyman; [2019]
    Nyckelord :Healthy food; attitudes; perceptions; KAP-model; empowerment; qualitative interview study; Hälsosam mat; attityder; uppfattningar; KAP-modellen; empowerment; kvalitativ intervjustudie;

    Sammanfattning : Bakgrund: Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) utgör ohälsosamma matvanor den största risken för ohälsa i Europa. Sveriges regering belyser även ohälsosamma matvanor som den största risken till för tidig död. Svenskarnas intag av hälsosam mat har visat sig vara bristfälligt. LÄS MER

  4. 4. Effekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot sojalivsmedel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Anna Meyerdierks; Anna Vadell; [2016-06-15]
    Nyckelord :Hjärt-kärlsjukdom; Metabola syndromet; Insulinresistens; Hypertoni; Dyslipidemi; Soja; Kött; Cardiovascular disease; metabolic syndrome; insulin resistance; hypertension; dyslipidemia; soy; meat;

    Sammanfattning : Titel: Effekten på riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdom vid utbyte av kött mot sojalivsmedel Författare: Anna Meyerdierks och Anna Vadell Handledare: Mette Axelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-04-06 Bakgrund I Sverige är 1,4 miljoner människor drabbade av hjärt-kärlsjukdom (CVD) och de flesta dödsfall i landet sker till följd av detta. Studier har visat att komponenter i soja möjligen skulle kunna ha en positiv effekt på riskmarkörer för CVD. LÄS MER

  5. 5. Primärvårdsläkare och kostbehandling : En kvantitativ enkätundersökning

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elisabeth Bäckman; Johanna Danielsson; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Tidigare studier har visat att primärvårdsläkare upplever sin kostkunskap som sämre än önskvärd, vilket gör att de sällan samtalar om matvanor med sina patienter. Dock tycker de att kosten är viktig och anser att det är deras ansvar att prata om den. LÄS MER