Sökning: "matval"

Visar resultat 21 - 25 av 87 uppsatser innehållade ordet matval.

  1. 21. Ungdomars konsumtion av kött och deras förhållningssätt till matval i vardagen : En enkätstudie av elever i årskurs 9

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :rebecca thorn; Erika Sjöstedt; [2020]
    Nyckelord :Köttkonsumtion; vegetarisk kost; miljö; kosthållning; hälsa; enkätundersökning; charkuterier; rött kött;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Minskad köttkonsumtion är en vinst för hälsan och miljön. Globalt sker klimatförändringar och högt köttintag ökar risken att drabbas av sjukdomar. LÄS MER

  2. 22. I en stödjande miljö är hälsosamma val enkla val : En kvantitativ studie om konsumenters upplevelser av hälsosamma livsmedelsval

    Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsovetenskap

    Författare :Terése Olofsson; Hanna Pettersson; [2020]
    Nyckelord :Health promotion; supportive environments; healthy food choices; grocery; food; health; marketing; food choices; socioeconomics; behavioral economics; hälsopromotion; stödjande miljöer; hälsosamma livsmedelsval; dagligvaruhandel; livsmedel; hälsa; marknadsföring; matval; socioekonomi; beteendeekonomi;

    Sammanfattning : Introduktion: Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och förekommer oftare i socioekonomiskt svagare grupper. Tillgängligheten av livsmedel påverkar både vilka kostval vi gör och hur mycket vi konsumerar. Marknadsföring påverkar tillgängligheten och används för att styra konsumenternas livsmedelsval. LÄS MER

  3. 23. Frekvensen av mellanmål hos motionstränande individer : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Erika Andersson; Andrea Kondiz; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Tidigare studier har påvisat samband mellan träning och kost. Ett optimalt energiintag bör eftersträvas vid regelbunden träning där såväl frekvensen samt val av mellanmål kan spela en stor roll. LÄS MER

  4. 24. Den socialt accepterade matlådan : en enkätstudie om arbetskollegors inverkan på individens medhavda mat till arbetsplatsen

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Alicia Fenhed; Linda Nilsson; [2020]
    Nyckelord :Lunchbox; workplace; identity; eating behavior; social norms; Matlåda; arbetsplats; identitet; matvanor; sociala normer;

    Sammanfattning : Inledning: Många människor spenderar ofta mycket tid på en arbetsplats och därigenom äts det även många måltider där. Arbetsplatsen är även en plats för sociala relationer. De sociala relationerna har en stor inverkan på individens matvanor. LÄS MER

  5. 25. Sensorisk optimering av en musselsoppa för äldre konsumenter i Europa : ett delarbete i utvecklingen av hållbara rätter från havet

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Maja Rosengren; [2020]
    Nyckelord :Mussels; nutrition; sensory; conservation; elderly; Musslor; näringsvärde; sensorik; konservering; äldre;

    Sammanfattning : Färdiglagade måltider för specifika målgrupper ställer höga krav på både utseende av maten och förpackningsalternativ så råvaror tillagas så bästa och mest näringsrika vis.  Detta arbete studerar skillnaden i smak och textur mellan två olika konserveringsmetoder av en färdiglagad musselsoppa genom att förpacka i en mikrovågsförpackning och en ångförpackning. LÄS MER