Avancerad sökning

Visar resultat 11 - 15 av 15 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 11. Energi- och näringsmärkning på lunchrestauranger - en kartläggning av attityder hos personal på tre olika företag

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emelie Gunnarsson; Magdalena Rubensson; [2012-10-01]
    Nyckelord :attityder; fetma; lunchvanor; näringsdeklaration; energiinnehåll;

    Sammanfattning : Prevalensen av övervikt och fetma är hög både i Sverige och i övriga världen. Den främsta orsaken till detta är ett högt intag av energitäta livsmedel samtidigt som den fysiska aktiviteten har minskat. Allt fler måltider konsumeras utanför hemmet och lunchen utgör en stor del av dagens totala energiintag. LÄS MER

  2. 12. Professionens inflytande på maten i förskolan

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Emmelie Olsson; Hanna Nilsson; [2012]
    Nyckelord :fenomenografi; förskola; hälsa; livsmedelsverkets kostrekommendationer; kost-chef; kokerskor; kostrådgivare; mat; övervikt;

    Sammanfattning : Syftet med denna kvalitativa studie är att undersöka vilka faktorer som styr maten som serveras i förskolan, samt att knyta an till vetenskaplig forskning inom ämnet mat och hälsa. Vi har genomfört semistrukturerade kvalitativa intervjuer, i vilka en kostchef, två kostrådgivare och fyra kokerskor har deltagit. LÄS MER

  3. 13. Mötet mellan kökspersonal och elever

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anna Roos; Emma Silvergrund; [2011-02-24]
    Nyckelord :Bemötande; skolmatsal; skollunch; matupplevelse;

    Sammanfattning : För att skolelever ska må bra och kunna prestera bra i skolan är det viktigt att de serveras god och näringsriktig mat i skolan. Skollunchen handlar om så mycket mer än bara om maten och hur den är tillagad. LÄS MER

  4. 14. Internetbaserad skolmatsenkät - Enkätfrågor framtagna för Skolmatsakademin i Västra Götaland

    C-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Hanna Johansson; Malin Kvarth; [2009-06-18]
    Nyckelord :Skolmatsenkät; internetbaserad; skollunch; matsalsmiljö; pilotstudie; School meal questionnaire; internet based; school food; environment of the refectory; pilot study;

    Sammanfattning : Introduktion: Skolmatsakademin är ett projekt inom Västra Götalandsregionen som vänder sig till lärare, pedagoger, måltidspersonal, skolsköterskor, föräldrar och elever med syftet att skapa en positiv attityd till skolmaten samt kunskap om hur mat påverkar hälsa och miljö. Skolan har stora möjligheter att påverka barn och ungdomar i deras matvanor genom att servera bra och näringsriktig kost, samt förmedla en positiv syn på mat och måltider till eleverna. LÄS MER

  5. 15. Äta för att lära? : - pedagogers uppfattning om sambandet mellan mat och koncentration i förskola och skola.

    Kandidat-uppsats, Specialpedagogiska institutionen

    Författare :Cecilia Hammarström; Camilla Jagefeldt; [2008]
    Nyckelord :Food; pre-school; school; attention deficits; “a school for all”; pedagogic meals.; Mat; förskola; skola; koncentrationssvårigheter; en skola för alla; pedagogiska måltider.;

    Sammanfattning : Syftet med detta arbete är att undersöka vilken uppfattning pedagoger i förskola och skola har om sambandet mellan mat och koncentration. Anser de att mat har en betydelse för barns förmåga att delta i de verksamheter de befinner sig i? För att barn och vuxna skall orka vara delaktiga i sociala sammanhang och kunna vara koncentrerade krävs en näringsriktig kost. LÄS MER