Sökning: "tillagningsmetoder"

Visar resultat 1 - 5 av 20 uppsatser innehållade ordet tillagningsmetoder.

  1. 1. Complementary porridge based on pearl millet and cow pea : the effect of traditional processing techniques and cooking methods on pasting properties and in vitro starch digestibility

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Signe Christerson; [2023]
    Nyckelord :Cow pea; pearl millet; traditional processing techniques; germination; fermentation; soaking; pasting properties; starch digestibility; energy density;

    Sammanfattning : In Mozambique, malnutrition in children under 5 years is a serious concern. The condition is thought to be owing to nutritionally inferior diets and improper feeding practices on a mainly cereal-based diet, where porridges from millet- and legume-flours constitute the major staple food. LÄS MER

  2. 2. Rött kötts cancerogena effekt med fokus på hemjärn

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Charlotte Borgqvist; [2022]
    Nyckelord :Rött kött; Hemjärn; Kolorektalcancer; Tillagningsmetoder;

    Sammanfattning : Syftet med denna rapport är att undersöka rött kötts cancerogena effekt med fokus på hemjärn, kolorektalcancer och tillagningsmetod. Rapporten är en litteraturstudie, där ett flertal databaser använts. LÄS MER

  3. 3. Att giöra et godt wijn : En arkivstudie om frukt-, bär- och växtviners historia i Sverige från år 1735-1865.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Hanna Sandvik; Lykke Lundgren; Alfred Karlsson; [2022]
    Nyckelord :Mealhistory; economy; fruit wine; homebrew; recipes; handwritings; handcraft; Måltidshistoria; hushållning; fruktvin; hushållsbrygd; recept; handskrifter; hantverk;

    Sammanfattning : Frukt-, bär- och växtviner är ett område som är svagt studerat i Sverige, i synnerhet från ett historiskt perspektiv. Denna uppsats studerar hur dessa viner utformats i handskrivna recept genom att ta reda på förekommande ingredienser, redskap, måttenheter och tillagningsmetoder från år 1735–1865, samt om en utveckling går att urskilja. LÄS MER

  4. 4. Experiences of eating microwaved frozen vegetables among young adults : A focus group interview with an intervention

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Gabriella Jansson; [2021]
    Nyckelord :frozen foods; vegetable; adult; perception; focus group; djupfrysta livsmedel; grönsaker; vuxna; uppfattningar; fokusgrupper;

    Sammanfattning : Background: In Sweden and Europe adults fail to reach the recommendations for fruit and vegetable intake. Additionally in Sweden, young adults have the worst overall diets. Frozen vegetables have shown to take less time to cook, are less expensive and might be healthier than fresh vegetables. LÄS MER

  5. 5. Är alger framtidens snacks?

    M1-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Mikael Johansson; Carolin Hevelius; [2021]
    Nyckelord :Alger; sockertång; makroalger; chips; Pringles; potatis; näringsämnen; B12; stärkelse; livsmedelsteknik; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : En nyckel för att uppfylla klimatförändringsmålen är att producera mer mat från havet. Detta kan vara ett viktigt bidrag till livsmedelssystemet för jordbruket eftersom åkermarken är begränsad. Med en växande befolkning som behöver mat finns det bara inte tillräckligt med åkermark. LÄS MER