Är det möjligt att förbereda sig inför en oförutsägbar kris? : En kvalitativ studie om Coronakrisens påverkan på krishanteringen inom restauranger och nattklubbar

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Företagsekonomiska institutionen

Sammanfattning: År 2019 var början av den pandemi som drabbade svenska restauranger och nattklubbar i hög grad på grund av de restriktioner som infördes i landet. Denna uppsats har ämnat undersöka hur krishanteringen inom dessa branscher i Uppsala har påverkats som följd av Covid-19. Empirisk data samlades in genom kvalitativa intervjuer med sex ledare för olika verksamheter inom de studerade branscherna. Resultaten visade att verksamheterna har blivit mer riskaverta och placerat större fokus på kostnadsminimeringar, att kommunikationen med externa parter har förändrats, samt att innovativa tillvägagångssätt för att hantera coronakrisen har inneburit märkbara förändringar inom verksamheterna. Ytterligare fynd var att ledarna övergick till ett ledarskap där relationer värderades i högre grad, samt att motiven hos ledarna har en inverkande faktor för krishanteringens utformning och inriktning, vilket dels grundades i identitetsskapande och dels deras etiska förhållningssätt. Verksamheterna har således erhållit lärdomar som följd av Covid-19 som har påverkat deras krishantering inför framtiden.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)