Sökning: "diet"

Visar resultat 21 - 25 av 1563 uppsatser innehållade ordet diet.

  1. 21. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Johanna Margaretha Schilder; [2023]
    Nyckelord :short-chain fatty acids; SCFAs; diet; gas chromatography; serum; mice; applied nutrition and food chemistry; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER

  2. 22. Att ha ett barn med diabetes typ 1: Faktorer som påverkar föräldrars upplevda självförmåga av egenvård

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Filippa Thorling; Gustav Johansson; [2023]
    Nyckelord :Child; diabetes mellitus type 1; parents; self-care; self-efficacy; Barn; diabetes mellitus typ 1; egenvård; föräldrar; självförmåga;

    Sammanfattning : Introduktion: Andelen barn som diagnostiseras med diabetes typ 1 ökar. Diabetes typ 1 är en kronisk sjukdom som innebär många egenvårdsmoment som att kontrollera blodsockernivån med hjälp av insulin, följa en mer hälsosam kost, samt vara fysiskt aktiva. LÄS MER

  3. 23. Faktorer som orsaker ökningen av typ 1-diabetes bland barn och unga ur ett folkhälsoperspektiv : En strukturerad litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Kaydar Sabri Aråb; [2023]
    Nyckelord :type 1-diabetes; risk factors; children and youth; diabetes mellitus type 1; type 1-diabetes complications; typ 1-diabetes; riskfaktorer; barn och unga; diabetes mellitus typ 1; typ 1-diabetes komplikationer;

    Sammanfattning : Introduktion: Diabetes är ett samlingsnamn för en typ av sjukdomar som orsakar förhöjda sockervärden i blodet. Typ 1-diabetes uppkommer vanligen hos barn och ungdomar, men vissa får sjukdomen först i vuxen ålder. LÄS MER

  4. 24. Climate impact of ultra-processed foods in the Swedish diet

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Hanna Maria Linnéa Eneroth; [2023]
    Nyckelord :climate impact; culinary ingredients; diet; food consumption; food processing; greenhouse gas emissions; minimally processed foods; NOVA; ultra-processed foods;

    Sammanfattning : The climate impact associated with food consumption is large. The size of the impact depend on the type of food and how it is produced. Food systems are currently changing and urbanization and increased affluence of consumers have led to an overall increase in food consumption and a rise in consumption of processed foods globally. LÄS MER

  5. 25. God hjärnhälsa börjar i magen! : Litteraturöversikt av kostens effekt och olika livsmedels påverkan på hjärnhälsa hos friska vuxna individer i åldern 50 år och uppåt

    Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Karolina Kowalska; Kerstin Borg; [2023]
    Nyckelord :adults; brain health; cognition; diet; health promotion; nutrition; diet; hjärnhälsa; hälsopromotion; kognition; kost; vuxna;

    Sammanfattning : Bakgrund: Tidigare studier visar på att en hälsosam kost kan kopplas till kognitiv funktion, såsom minne och andra mentala funktioner i hjärnan. Människan behöver regelbundet intag av näringsämnen och vid ett balanserat intag av kolhydrater, fett och protein kan hjärnan och kroppen uppnå optimal funktion. LÄS MER