Sökning: "diet"
Visar resultat 21 - 25 av 1563 uppsatser innehållade ordet diet.
21. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production
Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER
22. Att ha ett barn med diabetes typ 1: Faktorer som påverkar föräldrars upplevda självförmåga av egenvård
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Introduktion: Andelen barn som diagnostiseras med diabetes typ 1 ökar. Diabetes typ 1 är en kronisk sjukdom som innebär många egenvårdsmoment som att kontrollera blodsockernivån med hjälp av insulin, följa en mer hälsosam kost, samt vara fysiskt aktiva. LÄS MER
23. Faktorer som orsaker ökningen av typ 1-diabetes bland barn och unga ur ett folkhälsoperspektiv : En strukturerad litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaperSammanfattning : Introduktion: Diabetes är ett samlingsnamn för en typ av sjukdomar som orsakar förhöjda sockervärden i blodet. Typ 1-diabetes uppkommer vanligen hos barn och ungdomar, men vissa får sjukdomen först i vuxen ålder. LÄS MER
24. Climate impact of ultra-processed foods in the Swedish diet
Master-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : The climate impact associated with food consumption is large. The size of the impact depend on the type of food and how it is produced. Food systems are currently changing and urbanization and increased affluence of consumers have led to an overall increase in food consumption and a rise in consumption of processed foods globally. LÄS MER
25. God hjärnhälsa börjar i magen! : Litteraturöversikt av kostens effekt och olika livsmedels påverkan på hjärnhälsa hos friska vuxna individer i åldern 50 år och uppåt
Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknikSammanfattning : Bakgrund: Tidigare studier visar på att en hälsosam kost kan kopplas till kognitiv funktion, såsom minne och andra mentala funktioner i hjärnan. Människan behöver regelbundet intag av näringsämnen och vid ett balanserat intag av kolhydrater, fett och protein kan hjärnan och kroppen uppnå optimal funktion. LÄS MER