Sökning: "offentlig mat"

Visar resultat 1 - 5 av 35 uppsatser innehållade orden offentlig mat.

  1. 1. Lokal och hållbar mat i skånska kommuner - Strävan efter närproducerat och relationen till andra hållbarhetsmål

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Maria Stjerndahl; [2023]
    Nyckelord :food; sustainability; public procurement; local food; sustainable food; municipality; food policy; Sweden; Skåne; närproducerad mat; lokal mat; hållbar mat; offentlig upphandling; hållbarhetsmål; kommunala måltider; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Food production is a major driver of climate change and environmental degradation. There is a political will to use public procurement as a strategic tool to promote more sustainable practices in the food industry. There are many aspects of sustainable food consumption, and one aspect that is getting increased attention is locally produced food. LÄS MER

  2. 2. Sköldpaddssoppa och Kalixlöjrom - om svenska eliten får välja : En kvalitativ innehållsanalys av Nobelbankettens menyer utifrån Bourdieus begreppsapparat

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Sociologiska institutionen

    Författare :Sigrid Novosel; [2023]
    Nyckelord :Nobelmenyer; elitens smak; Bourdieu;

    Sammanfattning : Den här uppsatsen fokuserar på smaken hos den svenska eliten genom att undersöka Nobelmenyer från 1901 till 2022. Syftet består i att genom Nobelbankettens menyer undersöka hur den svenska elitens smak har förändrats över tid. Undersökningen utgår från Bourdieus teorier kring smak, distinktioner och maktens fält. LÄS MER

  3. 3. Assessment of oyster mushroom production employing urban-based materials in Stockholm Stad

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Mio Fagerström; [2023]
    Nyckelord :Industrial symbiosis; residual waste streams; Pleurotus ostreatus; Oyster mushroom cultivation; Circular economy; Industriell symbios; restavfallsströmmar; Pleurotus Ostreatus; Ostronskivlings odling; cirkulär ekonomi;

    Sammanfattning : This thesis investigates the opportunities and challenges regarding urban oyster mushroomproduction (Pleurotus Ostreatus) employing urban-based materials in Stockholm Stad as agrowing medium. Additionally, the availability of the five most suitable substrates has beenfurther explored with the indicator’s availability in Stockholm Stad, and the Biologicalefficiency (BE%) for a suitable growing medium and the quantity of the substrates have beenmapped out. LÄS MER

  4. 4. Hur hälsofrämjande är utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar?

    Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för material- och miljökemi (MMK)

    Författare :Helena Hagströmer; [2023]
    Nyckelord :Nutrition; näringslära; folkhälsonutrition; folkhälsa; matvanor; offentlig miljö;

    Sammanfattning : Bakgrund: Våra levnadsvanor påverkar risken att insjukna i icke smittsamma sjukdomar och ohälsosamma matvanor är en av de faktorer som orsakar flest sjukdomar i Sverige. Hälsofrämjande livsmedelskonsumtion är en avgörande del i arbetet med att minska matrelaterad ohälsa. LÄS MER

  5. 5. Svenska livsmedel inom kommunal sektor : en kvalitativ intervjustudie i utvalda landsbygdskommuner

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Annelie Persson; Annie Svensson; [2022]
    Nyckelord :Offentlig upphandling; svenska livsmedel; djurskydd; klimatvecka; självförsörjning; livsmedelsstrategin;

    Sammanfattning : Befolkningstätheten ökar och det blir allt fler människor att försörja med mat. Svensk livsmedelsproduktion skapar en levande landsbygd och ett stabilt näringsliv. Livsmedelsstrategin som beslutades 2017, är ett hjälpmedel med riktlinjer för Sveriges kommuner för att underlätta upphandlingen av svenska råvaror. LÄS MER