Sökning: "Nutritional content"

Visar resultat 26 - 30 av 223 uppsatser innehållade orden Nutritional content.

  1. 26. Uppfattningar om växtbaserad kost : En kvalitativ studie

    Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Ingrid Fredriksson; Paulina Ilieva; [2022]
    Nyckelord :plant-based diet; vegan; perceptions; attitudes; TPB; interviews; health; health promotion; sustainability; Sweden; växtbaserad kost; växtbaserat; vegan; vegansk; veganskt; uppfattningar; attityder; TPB; intervjuer; hälsa; hälsofrämjande; hälsopromotion; hållbarhet; Sverige;

    Sammanfattning : Syftet var att undersöka uppfattningar om växtbaserad kost hos vuxna i Sverige. En växtbaserad kost främjar hälsa, miljö och djurens välfärd. Semistrukturerade intervjuer baserade på teorin om planerat beteende hölls med elva individer mellan åldrarna 18 och 57 som är bosatta i Sverige. Deltagarna hade olika kostvanor. LÄS MER

  2. 27. Utfodringsrutiner hos privatägda hästar : en enkätstudie

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry

    Författare :Olof Vejmarker; Jennifer Widegren; [2022]
    Nyckelord :grovfoder; utfodring; foderstat;

    Sammanfattning : In Sweden, there are a large number of horses owned by private people who are not part of business activities, calculated from the Swedish Board of Agriculture's figures of approximately 266,000 horses. In order to take into account the horse's natural needs as a grazing large intestine fermenter, Swedish horse owners need knowledge about feeding and the role of forage in the horse's well-being. LÄS MER

  3. 28. Molecular Characterization of High β-Glucan Lines in Oats

    Master-uppsats, Lunds universitet/Tillämpad biokemi

    Författare :Abhinav Majumdar; [2022]
    Nyckelord :Applied biochemistry; Oats; β-Glucan; Dietary fibres; Arbinoxylan; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : Oats (Avena sativa) are part of the cereal whole grain family, and their production is on the rise for the past few years due to extensive research done on the health benefits it can provide to humans. ScanOats project in Sweden is one of the research groups across the world that has done extensive work on oats. LÄS MER

  4. 29. Äldre personers upplevelser och inställningar till munhälsa och munvård : En litteraturöversikt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Frida Karvonen; Emil Jorvén Bernegard; [2022]
    Nyckelord :Ageing; elderly; oral care; oral health; Munhälsa; munvård; åldrande; äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund En god munhälsa är en förutsättning för att bibehålla välbefinnande och livskvalitet. Äldre personer med nedsatt egenvårdsförmåga behöver stöd för att bibehålla god munhygien. Sjuksköterskan ansvarar för att kartlägga den äldres munstatus samt risker för att förebygga ohälsa. LÄS MER

  5. 30. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Nikolina Ström; [2022]
    Nyckelord :Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Sammanfattning : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. LÄS MER