Sökning: "livsmedelskedjan"

Visar resultat 11 - 15 av 90 uppsatser innehållade ordet livsmedelskedjan.

  1. 11. Konsumentbeteendets påverkan på försörjningskedjan : Kvantitativ studie om att undersöka effekter av ändrad livsmedelskonsumtion under oro för kriser

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för industriell ekonomi, industridesign och maskinteknik

    Författare :Anja Helmersson; Julia Tjus; [2022]
    Nyckelord :consumer behavior; supply chain; food supply chain FSC; bullwhip effect; konsumentbeteende; försörjningskedja; livsmedelsförsörjningskedja; bullwhip-effekt;

    Sammanfattning : Konsumentbeteende påverkas av olika faktorer, oro för kriser är något som kan förändra konsumentbeteendet och ha en stor påverkan på livsmedelskedjan. Under covid-19 syntes dess förändringar tydligt då rädsla och oro fick människor att bunkra. Liknande beteenden märktes även under början av kriget mellan Ryssland och Ukraina. LÄS MER

  2. 12. ICA - loket i lokal mat? : en kvalitativ intervjustudie om ICA-handlares handlingsutrymme och motivation för lokal matproduktion

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Lisa Valleräng; [2021]
    Nyckelord :lokal mat; livsmedelsbutiker; närproducerat; ICA-handlare; livsmedelsstrategi; livsmedelskedjan; dagligvaruhandeln;

    Sammanfattning : I denna uppsats studeras ICA-handlares handlingsutrymme och motivation till att lyfta lokal matproduktion. Detta har undersökts genom kvalitativa intervjustudier med fem ICA-handlare i Gävleborg. Studien ger en inblick i hur ICA-handlare ser på sin roll i arbetet med att öka livsmedelsförsörjningen i Gävleborg. LÄS MER

  3. 13. Pedagogisk odling i grundskolan : kunskap, praktik och skörd för framtidens skolmat

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Joel Deutschmann; [2021]
    Nyckelord :hydroponik; hydroponisk odling; hållbarhet; livsmedelssystem; microgreens; mikrogrönt; odlingspedagogik; skola; skott; undervisning vertikal odling; cultivation; education; food system; hydroponic vertical cultivation; hydroponics; school; sprouts; sustainability;

    Sammanfattning : Livsmedelsproduktionen står för ungefär 26 procent av världens globala utsläpp av växthusgaser och har därmed en stor inverkan på planetens klimat och ekosystem. Sverige importerar majoriteten av de grönsaker och frukter som konsumeras i landet. LÄS MER

  4. 14. Matsvinn – ett problem eller ett medel för andra samhällsfunktioner? : matsvinnets organisering

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Anni Holmström; [2021]
    Nyckelord :matsvinn; organisering; matnav; food hubs; matsvinnsnav; food waste hubs; samhällsfunktion;

    Sammanfattning : Matsvinn är ett problem på flera nivåer i produktionskedjan och har därför blivit ett komplext problem som är svårt att lösa. Uppsatsens syfte är att studera hur organiseringen för att motverka matsvinn ser ut samt hur den påverkar livsmedelsystemet och kan fungera bidragande till samhället i stort. LÄS MER

  5. 15. Att använda videobaserad kommunikation för att främja ökad sortering och återvinning av matavfall : En studie som ger förslag på hur Södertäljekommun kan nå ut till alla kommuninvånare

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, KTH/Lärande

    Författare :Reeta Maqadesi; [2021]
    Nyckelord :behavior; food waste; knowledge; Södertälje municipality; video-based communication; will; beteende; kunskap; matavfall; Södertälje kommun; videobaserad kommunikation;

    Sammanfattning : Genom att öka resurshushållningen i livsmedelskedjan minskar människans belastning på miljön. Att öka utsortering och återvinningen av matavfall är ett sätt att bidra med ökad resurshushållning inom livsmedelskedjan. För att uppnå detta krävs människors samverkan. LÄS MER