Sökning: "livsmedelskedjan"

Visar resultat 21 - 25 av 90 uppsatser innehållade ordet livsmedelskedjan.

  1. 21. Det som inte ätas bör mätas

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för informatik

    Författare :Sofia Anderberg; Alicia von Bodungen Thelin; Katrine Fabricius; [2021]
    Nyckelord :hållbarhet; matsvinn; matsvinnshantering; storkök; informationssystem; kostdatasystem; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Onödigt matsvinn uppstår genom hela livsmedelskedjan. Offentliga storkök har möjlighet att göra stor skillnad för att minska matsvinn då de genererar stora mängder mat inom skola, förskola och äldreomsorg. LÄS MER

  2. 22. Samarbete för minskat matsvinn – en analys av utmaningar, framgångsfaktorer och vägen framåt

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Lunds universitet/Miljö- och energisystem

    Författare :Annelie Erlingstam; Sofie Harald; [2021]
    Nyckelord :Frivilliga överenskommelser; matsvinn; förebyggande åtgärder; samarbete; framgångsfaktorer; svårigheter; voluntary agreements; food waste; food waste prevention; collaboration; success factors; barriers; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Livsmedelsindustrin i Sverige står för ungefär 20–25 % av den totala klimatpåverkan och 50 % av den totala övergödningen i landet. Ett sätt att minska påverkan är att minska mängden matsvinn som uppkommer längs med livsmedelskedjan. Matsvinnet kan variera mellan 10–50% beroende på förloppet i kedjan och typ av livsmedel. LÄS MER

  3. 23. Fångade i ett plastnät : en studie om matsvinn från apelsiner

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Caroline Malthed; [2020]
    Nyckelord :livsmedelsbutiker; butikssvinn; citrusfrukter; blodapelsiner; livsmedelsförpackning;

    Sammanfattning : Världens befolkning beräknas år 2050 uppgå till 9,7 miljarder människor vilket kommer att ställa höga krav på ett säkert livsmedelssystem som kan leverera mat på ett hållbart sätt. Samtidigt slängs idag cirka 1,3 miljarder ton livsmedel i världen vilket utgör en tredjedel av all mat som produceras. LÄS MER

  4. 24. Kvinnligt och manligt företagande : lantbrukarnas syn på olikheter och möjligheter i de gröna näringarna

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Cecilia Olander; Hanna Broo; [2020]
    Nyckelord :företagande; kvinnligt; manligt; gröna näringarna; genus; obetalt arbete; föräldraledighet; entrepreneur; female; male; agriculture; gender; un-paid work; parental leave;

    Sammanfattning : De gröna näringarnas roll i samhället är viktig. Branschen bidrar med sysselsättning för hundratusentals människor, producerar livsmedel, bränsle, energi, biologisk mångfald, öppna landskap och ger chans till liv i hela Sverige. LÄS MER

  5. 25. Side Streams Throughout the Food Supply Chain in Västra Götaland - A Study of Reported Data, Interviews with Food Producers and a Simplified LCA Case Study

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Emma Kihlberg; [2020]
    Nyckelord :Food waste; Food loss; Side streams; Food supply chain; Västra Götaland; Food producers; LCA; Life cycle assessment; Sidoströmmar; Livsmedelskedjan; Livsmedelsproduktion; Livscykelanalys; Matsvinn; Matavfall; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Vikten av resurseffektivitet i livsmedelskedjan är tydlig, eftersom denna sektor är en av de största bidragarna till negativ klimatpåverkan globalt. Målet med den här uppsatsen var att utforska sidoströmmar av mat inom livsmedelskedjan i Västra Götaland, för att kartlägga hur mycket som redan är täckt i statistiken och vilka luckor i datamaterialet som finns för framtida forskning att täcka. LÄS MER