Sökning: "övervikt och fetma vuxna"

Visar resultat 11 - 15 av 124 uppsatser innehållade orden övervikt och fetma vuxna.

  1. 11. Vuxna patienters upplevelser av bemötandet från vården vid övervikt och fetma : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Marie Cederschiöld högskola/Institutionen för vårdvetenskap

    Författare :Lina El Youssfi; Iakovos Izountouemoi; [2022]
    Nyckelord :Obesity; Overweight; Patient perspective; Treatment; Healthcare staff; Care relationship; Qualitative; Fetma; Övervikt; Patientperspektiv; Bemötande; Hälso- och sjukvårdspersonal; Vårdrelation; Kvalitativ;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt och fetma är en global hälsosjukdom och världen över beräknades över 1,9 miljarder vuxna människor vara överviktiga år 2016, och 650 miljoner av dessa led av fetma. Skillnaden mellan övervikt och fetma är att övervikt anses vara ett tillstånd och kan öka risken för att utveckla fetma som är en kronisk sjukdom. LÄS MER

  2. 12. Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Hiba Asskoul; Mergita Gjaka; Clara Kullberg; [2021-10-22]
    Nyckelord :Icke-energigivande sötningsmedel; attityder; ; riskuppfattningar; konsumtionsvanor;

    Sammanfattning : Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. LÄS MER

  3. 13. Kan en växtbaserad kost ad libitum leda till viktnedgång hos personer med övervikt och fetma?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nanette Jensen Sandberg; Katarina Johnsson; Sofia Knipström; [2021-08-18]
    Nyckelord :Plant-based; overweight; obesity; weight-loss; ad libitum;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Kan en växtbaserad kost ad libitum leda till viktnedgång hos personer med övervikt och fetma? - en systematisk översiktsartikel Författare: Katarina Johnsson, Sofia Knipström och Nanette Jensen Sandberg Handledare: Therese Karlsson Examinator: Jenny Van Odjik Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-04-01 Bakgrund: Prevalensen av övervikt och fetma ökar i världen. Att lida av övervikt och fetma medför ökade risker som kardiovaskulära sjukdomar, diabetes mellitus typ II samt vissa cancerformer. LÄS MER

  4. 14. Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Linda Jakobsson; Lovisa Larsson; [2021-08-06]
    Nyckelord :Sweetening agents; Beverages; Appetite regulation; Appetite; Satiation;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: “Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?” Författare: Linda Jakobsson och Lovisa Larsson Handledare: Jenny Van Odijk Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 21-05-31 Bakgrund Fetma och övervikt är ett ökande samhällsproblem. Utvecklingen beror delvis på levnadsvanor och ett för högt energiintag. LÄS MER

  5. 15. Har fermenterad kimchi i jämförelse med färsk kimchi effekt på fasteblodglukos hos vuxna?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nicole Andersson; Iman Issa; [2021-08-06]
    Nyckelord :Kimchi; diabetes; fasteblodglukos; random; fermenterad kimchi; färsk kimchi; fasting blood glucose; fermented kimchi; fresh kimchi;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Har fermenterad kimchi i jämförelse med färsk kimchi effekt på fasteblodglukos hos vuxna? Författare: Iman Issa och Nicole Andersson Handledare: Klara Sjögren Examinator: Jenny van Odijk Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-26 Bakgrund: Diabetes är en av de främsta dödsorsakerna, vars förekomst ökar med stigande ålder. Övervikt, fetma samt en låg fysisk aktivitet ökar risken att drabbas av diabetes. LÄS MER