Sökning: "commensality"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet commensality.

  1. 1. UNGDOMARS SYN PÅ HEMLAGAD MAT & GEMENSAMMA MÅLTIDER : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ida Winqvist; Frida Landskog Serra; [2022]
    Nyckelord :Commensality; Gemensamma måltider; äta tillsammans; mat; kost; ungdomar; ungdomars syn på mat;

    Sammanfattning : Bakgrund: Mat och måltider kan intas på olika sätt; med familjen, med vänner eller ensam. Familjemåltider och kompismåltider är två olika typer av måltider som ungdomar naturligt har i sin vardag. Forskning menar att familjemåltider värderas högt medan kompismåltiderna är ett sätt att umgås och skapa relationer med kompisar. LÄS MER

  2. 2. Maten är serverad? : Om gemenskap, exkludering och planering inom middagsätande.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kulturantropologi och etnologi

    Författare :Linnea Löfveberg; [2022]
    Nyckelord :Praktikteori; middag; måltid; commensality; familj; swedengate;

    Sammanfattning : Den här uppsatsen tar avstamp i diskussionerna på internet kring hashtaggen ”Swedengate” som pågick under försommaren 2022. De handlade om berättelser från människor i Sverige som när de varit barn varit hemma och lekt hos en kompis. LÄS MER

  3. 3. Värdet av den pedagogiska måltiden : En narrativ studie av pedagogers berättelser

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö universitet/Fakulteten för lärande och samhälle (LS)

    Författare :Jill Andersson; Emma Karlsson; [2021]
    Nyckelord :commensality; förskola; kunskapskultur; pedagogisk måltid; praktikgemenskap;

    Sammanfattning : Abstract I denna studie är syftet att ökaförståelsen för förskolemåltidens sociala värde och lärandemöjligheter, detta genom en kvalitativ ansats som bygger på en narrativ metod där vi utgår från pedagogers berättelser och erfarenheter. I studien användes tekniken intevjuer och åtta olika verksamma pedagoger från två olika förskolor har intervjuats. LÄS MER

  4. 4. Connectedness : Designing interactive systems that foster togetherness as a form of resilience for people in social distancing during Covid-19 pandemic. Exploring novel user experiences in the intersection between light perception, tangible interactions and social interaction design (SxD).

    Magister-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)

    Författare :Valeria Iezzi; [2020]
    Nyckelord :Research Through Design; Social Resilience; Interaction design technologies; Commensality; Social Connectedness; Remote Communication; Tangible Interaction; Tangible User Interface; Shared Experience; Covid-19 Pandemic; Social Distancing; Designing for Crises; Tangible and Embedded Interaction; Internet of things;

    Sammanfattning : This thesis project explores how interactive technologies can facilitate a sense of social connectedness with others whilst remotely located. While studying the way humans use rituals for emotional management, I focused my interest on the act of commensality because it is one of the oldest and most important rituals used to foster togetherness among families and groups of friends. LÄS MER

  5. 5. “Close Enough”: A Cultural Analysis of Plant-Based Meat Consumption in Everyday Food Practices

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för etnologi

    Författare :Sahra Rosenkvist; [2019]
    Nyckelord :meat; meat substitutes; animal-based meat; plant-based meat; performance; practice; commensality; narrative theory; semiotics; memory; food memory; ritual; myth; embodied memory; mocked meat; meat analogs; plant-based eating; MACA; food; food studies; cultural analysis; cultural habits; Law and Political Science; Earth and Environmental Sciences; Agriculture and Food Sciences; Business and Economics; Social Sciences; Philosophy and Religion; Cultural Sciences; Arts and Architecture;

    Sammanfattning : Et binlerce yıl insanoğlunun ortak gıdalarından biri ve günlük yemek uygulamalarıyla ilgili olarak farklı kültürlerde gıda hafızasının önemli bir parçası olmuştur. Günümüzde hayvan bazlı etin (ABM) ikamesi olan bitki bazlı et (PBM), çevre sorunları, hayvan refahı ve insan sağlığı gibi çeşitli motivasyonlarla Kuzey Avrupa'da yaşayan tüketiciler arasında popüler ve yaygın hale gelmiştir. LÄS MER