Sökning: "Adolescent nutrition"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade orden Adolescent nutrition.

  1. 1. The effects of parental unemployment on children's health in China

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Nationalekonomiska institutionen

    Författare :Mengya Wang; [2022]
    Nyckelord :Parental unemployment; Child health; Nutritional intake; the State-owned enterprise reform;

    Sammanfattning : This thesis uses data from the China Health and Nutrition Survey (CHNS) from 1991 to 2004 to estimate the short-term effects of parental unemployment on children's health through exogenous shocks from state-owned enterprise reforms at the end of the last century by employing fixed effects and instrumental variables methods. Findings show that parental unemployment decreases children's weight z-scores and reduces the frequency with which children have been ill or hurt in the past month. LÄS MER

  2. 2. Effekt av omega-3 supplementerig på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Julia Nelson; Hanna Lindström; [2020-09-10]
    Nyckelord :Kolesterol; triglycerider; hyperlipidemi; omega-3; DHA; EPA; barn och ungdomar.; cholesterol; triglycerides; hyperlipidemia; omega-3; DHA; EPA; children and adolescents.;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekt av omega-3 supplementering på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi - En systematisk översiktsartikel Författare: Hanna Lindström och Julia Nelson Handledare: Helen Lindqvist Examinator: Jenny van Odijk Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-01 Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i världen. Supplementering av omega-3 har visats vara en effektiv metod att minska riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, framförallt hyperlipidemi hos vuxna. LÄS MER

  3. 3. Kan supplementering med omega-3 sänka triglyceridnivåerna hos barn och ungdomar med hypertriglyceridemi?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sofie Tapper; Erica Lilja Eriksson; [2020-08-24]
    Nyckelord :Hypertriglyceridemi; omega-3-supplementering; triglyceridnivåer; barn; ungdomar; Hypertriglyceridemia; omega-3 supplementation; triglyceride levels; children; adolescents;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Kan supplementering med omega-3 sänka triglyceridnivåerna hos barn och ungdomar med hypertriglyceridemi? Författare: Sofie Tapper och Erica Lilja Eriksson Handledare: Therese Karlsson Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-05-26 Bakgrund Hjärt-kärlsjukdomar är den största dödsorsaken världen över och hypertriglyceridemi ökar risken att insjukna. Forskning hos vuxna har visat att supplementering med omega-3 har en triglyceridsänkande effekt vilket minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. LÄS MER

  4. 4. Hälsosamma matvanor : En komplex utmaning för skolsköterskor

    Magister-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Nicolina Lvov Ekberg; Julia Odenbrink; [2020]
    Nyckelord :School Nursings; Healthy Eating; Health Promotions; Omvårdnad inom skolan; Hälsosamt ätande; Hälsopromotion;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hälsosamma matvanor är ett viktigt område eftersom ohälsosamma matvanor kan leda till negativa hälsoeffekter som övervikt, näringsbrist, undervikt och ätstörningar. I skolan träffar ungdomarna skolsköterskan som har en möjlighet att påverka och influera ungdomarna till hälsosamma matvanor. LÄS MER

  5. 5. Exploring rural adolescents’ dietary diversity, ultra-processed food consumption, and relevant socio-economic correlates: a cross-sectional study from Matlab, Bangladesh

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Internationell mödra- och barnhälsovård (IMCH)

    Författare :Mohammad Redwanul Islam; [2019]
    Nyckelord :Dietary diversity; Rural adolescents; Adolescent nutrition; Ultra-processed food; LMIC; Nutrition;

    Sammanfattning : Background: Bangladesh is home to 36 million adolescents with the majority living in rural areas. Adolescence presents an additional window of opportunity to correct nutritional deficits among rural Bangladeshi adolescents. A high-quality, diverse diet is pivotal in this regard. LÄS MER